Felhasználási feltételek

A honlap nem laikusoknak szóló reklámot, hanem kizárólag szakembereknek
szóló információkat tartalmaz (a 2006. évi XCVIII. törvény
szerinti 
ismertetés).

Jogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy gyógyszerek, illetve
gyógyászati segédeszközök rendelésére, használatának betanítására vagy
forgalmazására jogosult egészségügyi szakképesítéssel rendelkező
személyként jogosult vagyok a kizárólag szakembereknek szóló tartalmak
megismerésére.

 

Amennyiben ezt a nyilatkozatot elfogadása után többször is látja,
kérjük, engedélyezze böngészőjében a cookie-kat (sütiket). Köszönjük!
Technikai segítség

Legutóbbi hírek

VAB emlőbiopszia
2019. október 1.
„Go with the Flow”
2019. január 10.
Mellékhatások bejelentése
2019. január 7.
Gilbert Deray előadása
2018. november 9.
Partnerünk: a BD BARD
2018. október 1.

„Go with the Flow”

Több mint fél éves tapasztalatot szerzett a Guerbet új, nagy teljesítményű kontrasztanyag-injektorával a RADITEC az elmúlt időszakban. A Flowsens elnevezésű CT-kontrasztanyag injektort a nagy forgalmú helyekre fejlesztette ki a francia gyógyszercég leányvállalata. Mi ösztönözte a váltást?

Nagy forgalmú diagnosztikai központ vagyunk, két MR-berendezéssel és egy 16 szeletes CT-vel. Folyamatosan keressük azokat a fejlesztéseket, amelyekkel még jobb betegélmény mellett még hatékonyabbá tudjuk tenni az ellátást. Talán az országban először mi kezdtünk el használni kontrasztanyag-előmelegítő rendszert, és amióta én irányítom a RADITEC tevékenységét, minden olyan fejlesztést fontosnak tartottunk, amely jobbá teszi az ellátási folyamatot. A korábbi kontrasztanyag-injektoraink kiválóan működnek, hiszen vigyázunk rájuk és rendszeresen karbantartjuk őket, de az Astromedic megkeresett egy új ajánlattal bennünket – amelynek nem tudtunk ellenállni.

Egy 16 szeletes CT-berendezés mellett lehet érdemi hatékonyságnövelést elérni?

Emlékezzünk vissza, egy évtizeddel ezelőtt mekkora technológiai fejlődést jelentett a spirál CT-kről az átállás a 16 detektorsoros modellekre. A 16 szeletes CT-berendezések előnyei nem romlottak, és olyan szubakut diagnosztikai környezetben, ami bennünket jellemez, a 64 detektorsoros vagy még nagyobb szeletszámú modelleknek nincs érdemi előnye. A 16 szeletes berendezések annyira kiforrottak az elmúlt években, hogy megbízhatóságuk az új modelleknél érezhetően jobb. Ezért összességében hatékonyabb diagnosztikai ellátás lehet nyújtani.

Kinek éri meg a váltás?

Ahogy az Astromedic is jelezte felénk az első megkereséskor, elsősorban a nagy forgalmú, naponta 40-50 betegnél többet vizsgáló CT-laborok számára lehet értelme egy Flowsens-rendszer beszerzésének. Amikor akár 10 percnél rövidebb idő alatt követik egymást a betegek, úgy, hogy időt illik hagyni a beteggel való beszélgetésre, tájékozódásra, kell idő a fektetésre, a véna biztosítására, minden másodperc, amit a technológiai folyamat helyett a betegre tudunk fordítani, megéri. Arról nem is beszélve, hogy a testhőmérsékletű kontrasztanyaggal még annál is kevesebb a mellékhatás, mint a már évek óta használt előmelegített palackokkal. Amikor az ember már évtizedek óta dolgozik a radiológia világában, rájön arra, hogy egy bizonyos szint felett az apró finomságok számítanak igazán.

Mi lesz a következő fejlesztés?

Nemcsak a kontrasztanyag-menedzsment apró részleteire érdemes odafigyelni, hanem a teljes diagnosztikai tevékenységet is folyamatosan kell elemezni és ahol lehet, javítani a feltételeket. Évek óta dolgozunk azon, hogy a betegeink – ugyanúgy, mint radiológus kollégáink – egyre jobb feltételek között, egyre magasabb szakmai színvonalon kapjanak pontos diagnózist, illetve végezzék szakmai munkájukat.